Growth


Og vinderen er…

Thomas Agergaard vandt Koldingbibliotekernes konkurrence om en musikskulptur,

der skal byde velkommen til musikkens verden på biblioteket.

34 musikskulpturer med afsenderadresser fra Esbjerg til Wien, fra Ålborg til Berlin, dukkede op på Kolding Bibliotek, inden deadline for konkurrencen var nået.

Herefter har et dommerpanel  bestående af violinisten Ebbe Mørch, guitaristen Robert Rizzi, trommeslageren og lydmanden Tommy Skouboe samt de to lokale musikbibliotekarer Lars Kristiansen og Simonsen haft de mange musikværker hjemme til gennemlytning.

Ved et 2 ½ times langt sammentræde barberede dommerne derpå antallet ned til 5-6 stykker, derpå 2. Og efter lang og intens lytten til finalisterne via den retningsbestemte højttaler, der senere skal bære værkets lyd ud i biblioteket, blev vinderen fundet.

Og vinderen er Thomas Agergaard. Tenorsaxofonist og komponist, som har slået sine folder i mange spændende musikalske sammenhænge. Udover cd-udgivelser under eget navn med bl.a. kvartet og kvintet har Agergaard spillet live med en bred vifte af kendte musikere fra Ray Charles til Povl Dissing.

Om den vindende musikskulptur fortæller Thomas Agergaard, at værket hedder ”VÆKST” og falder i 3 dele: INDRE, FORMAT og VOKS. Det er harmoniske forløb med små referencer til forskellige stilarter. De samplede instrumenter, der anvendes er klaver, glasharmonika, synth og marimba.

Musikskulpturen er tænkt som et musikalsk værk, der skal virke som en lydsøjle, som bibliotekets brugere passerer på vej fra bibliotekstorvet til musikafdelingen. En forundringsskabende velkomst til musikkens verden.

Musikskulpturen forventes indviet på Kolding Bibliotek, så snart de tekniske installationer er på plads, og vi finder et tidspunkt, der også passer ind i Thomas Agergaards travle kalender.

Flere oplysninger på www.koldingbib.dk/musikskulptur, hvor der også er links til yderligere oplysninger om lydprojektet og Thomas Agergaard. Her løfter vi også sløret for de første 45 sekunder af ”VÆKST” i form af et lydklip.

Anmeldelse DMT 2010

Af Svend Hvidtfelt Nielsen

Thomas Agergaard har en baggrund som jazzsaxofonist. Han eksperimenterer i sine CD-udgivelser ofte med forskellige udtryk der dog altid har det tilfældes, at de er vældig godt komponeret. Det er også tilfældet med lydinstallationen ”Growth”.

Som en intelligent ambient musik udfolder den sig i fem satser der primært adskiller sig fra hinanden i indfaldsvinklen til den overordnede lyd. De fem satser repræsenterer hver sin nuance eller hver sin tilgang til værkets gennemgående lydbillede - som stadier eller satser i et samlet forløb. På CD’en er der tilføjet to ekstra skæringer, som fint glider ind i den overordnede æstetik men som samtidig lydligt og formalt lever deres eget liv.

Musikken er behagelig at lytte til som tapet samtidig med at den tåler opmærksom nærlytning. Komponisten føles nærværende både som den legende og den stramt strukturerende. I kraft af Agergaards evne til på én og samme tid at fastholde og variere en grundide er det ganske enkelt interessant at lytte til. Hele tiden!


Kolding BibliotekKolding Bibliotek
Verdenskunstneren Olafur Eliassons værk To lufthuller med lys, som han har skabt specielt til bibliotekets to gårdrum. 
Et interaktivt værk af Signe Kleis, imponerende collager af Kirstine Roepstorff, en musikskulptur af Thomas Agergaard, 3D-billeder af Charles Fazzino, flotte dyr af Maren Kanzler og meget meget mere.